RJS skozi čas
Prek slovenskih gozdov vse do morja, že 60. let v Izoli
družijo nas rutke in dobra volja!Taborniški rod Jadranskih stražarjev Izola je prostovoljna, mladinska, nestrankarska, neprofitna organizacija, ki sloni in deluje po načelih svetovnega skavtskega gibanja in poudarja pomen svobode, miru in moralno etničnih vrednot.

Društvo letos praznuje že častitljivih 60 let in se lahko pohvali s 110 aktivnimi člani v starosti od 5 do 90 let. Ampak za društvo s toliko člani in tako dolgo zgodovino, se moramo vrniti prav na začetek te včasih tudi trnove poti. Vse se je začelo leta 1957, ko je bila 25. marca prvič registrirana Družina jadranskih stražarjev s Pavletom Lešnjakom in Ernestom Lupincem na čelu. Po prvem skupnem taborjenju leta 1958 na Visokem v Poljanski dolini se je društvo reorganiziralo v Odred jadranskih stražarjev in štelo že več kot 80 članov, poleg tega ne smemo pozabiti, da je prav takrat nastal naš značilen grb.

V drugem desetletju delovanja so se izolski taborniki pod neomajnim vodstvom Lupinca, Antona Juriševiča in ostalih udeleževali pomembnih tekmovanj, med katerimi je bilo Republiško tekmovanje in leta 1974 smo taborniki prvič dobili v najem taborni prostor nad Jagodjem. V tem obdobju so se poleg rednih taborov začeli tudi t.i. klubovski tabori, ki so namenjeni vsem tudi neaktivnim tabornikov, da nekaj dni z družino in prijatelji preživijo v naravi.

Tretje desetletje delovanja so zaznamovali Tatjana in Bruno Kodarin ter ostali nepogrešljivi člani, ko je bilo leta 1977 v Odred včlanjenih rekordnih 230 članov, ki so se uspešno udeleževali tekmovanj, orientacij, vadili semafor, Morsejevo abecedo. Takrat so se začela poleg taborjenj uveljavljati tudi zimovanja, jesenovanja in pa igra, ki jo vsi taborniki poznamo – Ilegalec, v čast 30. obletnice delovanja RJS pa so taborniki v kulturnem domu priredili »Dan tabornikov«.